Vägen till en välbalanserad häst- ridövning


En bra balans- och koordinationsövning, med hjälp av bommar, får vi denna vecka. 
– Hästen blir mer kroppsmedveten och tränar på att hitta sin egen balans. Det är viktigt att ryttaren låter hästen jobba själv och att du känner och berömmer när den gör rätt, säger ridläraren Susanne Widner.
Hon jobbar ofta med intervaller.
– Ett exempel är att man i övningen här nedanför kan göra tio halter framför bommar, först i det ena och sedan i det andra varvet. Analysera! Gör din häst det här lika bra i båda varven fortsätter du med lika många åt varje håll. Är hästen oliksidig och har svårare i ett varv lägger du intervallen tio halter i svåra varvet, tio halter i lätta varvet och avslutar med tio halter i det svåra varvet, säger Susanne.
När hästen gör det lika bra åt båda håll kan du återgå till "liksidiga" intervall.

Gör så här: 
I uppvärmningen rider du över de tre bommarna, och följer fyrkanten.

1. Skritta fram till bommen, gör en halt så att hästen står med frambenen precis framför den. Här ska den stå stilla i cirka sex sekunder. 
– Har hästen dålig koordination kommer den att försöka kliva över, eller flytta bakdelen för att hitta sin balans, förvarnar Susanne. 
När första bommen är avklarad rider du till nästa bom, där gör du samma sak. Gör intervaller enligt texten ovan, så att du rider övningen i båda varven. När hästen gör detta lätt går du in på övning 2.

2. Rid på samma sätt fram till bommen i skritt och gör halt framför den, stå stilla sex sekunder, ta sedan två steg framåt så att hästen står med frambenen över bommen och bakbenen bakom den. Stå stilla i sex sekunder. Här märker du om hästen har lätt eller svårt för att stå still – och övningen blir lite svårare...
 
3. Du kan, när hästen gör halterna bra, trava till nästa bom. Rid gärna galopp på transportsträckorna för att i god tid sakta av till skritt och göra halten.
– Då kommer det att bli mycket övergångar på ett varv – halt, skritt, trav, galopp för att sedan gå nedåt i övergångarna. Men i denna övning, med temat koordination, är halten framför bommen det viktigaste. Du kommer märka att hästen blir bättre på att hitta balansen.

Syfte:
Hästen brukar efter ett tag hitta sin egen balans. 
– Alla övningar där hästen tränar koordination (hjärnans impulser till musklerna) är bra. Ofta har hästen dålig balans för att vi hjälper den i all träning. Vi undviker kanske att träna det som är lite jobbigt vilket ökar hästens oliksidighet. Då blir den ojämnt musklad och kan få sämre balans i vissa övningar.

Svårighetsgrad:
Bas till medel.

Tänk på: 
Analysera efter varje intervall, så att du har en plan inför nästa omgång.


Tagen direkt från hippson.se. 


Tyckte att denna övning verkar bra, vi har fokus halter lite med Armani nu så detta är kanske något vi borde prova! 

/Jennie 



0 kommentarer