6 viktiga dressyrknep för den spända hästen

SÅ RIDER DU EN HÄST SOM LÄTT BLIR SPÄND
  
Här listar vi sex viktiga råd från Paulinda Friberg, om hur du kan träna en häst som lätt blir nervös och spänner sig. 
  
1. Hamna inte i tidsnöd
Oavsett om du är på träning, tävling eller rider en vardagskväll hemma i det egna ridhuset är det viktigt att tiden finns. En häst som har lätt för att spänna sig under ridpasset behöver en avslappnad ryttare, som har ett tydligt mål med dagens ridning. Du måste ha möjlighet att ge hästen den tid den behöver så att ni kan avsluta ridpasset med en bra känsla.
– Du ska avsluta när det känns bra, ibland kan man behöva en extra skrittpaus innan man når dit, och den tiden måste du ha möjlighet att ge, säger Paulinda.
   
2. Använd rösten
Hästar lyssnar mer på ryttarens röst än vad många tänker på, det gör rösten till ett viktigt verktyg i ridningen. Om din häst skyggar för något, eller blir allmänt spänd, är din lugna och trygga röst viktig för att avdramatisera situationen. Använd den i stället för att med benen försöka ”klämma” hästen förbi problemet. 
Flera av  hästarna på clinicen lyssnar uppmärksamt på sina ryttares lugnande röster när de travar förbi publiken. Därmed kan de också, sakta men säkert, börja slappna av.
  
3. Utnyttja ridhuset
Finns det ett hörn i ridhuset som är lite extra läskigt? Eller är kanske publiken på läktaren något hästen reagerar på just i dag? Låt inte detta ta makten över ridpasset utan håll dig till din fortsatta plan, men flytta ridytan en bit från ”faran”.
– Utmana hästen med miljön, men om den blir tittig så arbeta i den del av ridhuset där den känner sig tryggast. Hästarna får inte vända och dra, men att stanna och titta är okej, säger Paulinda.
När hästen har kommit in i arbetet och har slappnat av är det lättare att fortsätta ridpasset i den "läskiga" delen av ridhuset. Här är det dock viktigt att ryttaren inte spänner sig, när platsen där hästen har varit spänd närmar sig.
  
4. Tresekundersregeln
Som ryttare finns den viktiga tresekundersregeln att hålla sig till. Den är lika enkel som den låter, men ändå ack så svår. Vid till exempel en galoppfattning eller liknande har du nämligen bara tre sekunder på dig att ge hästen beröm, annars är stunden förbi.
– Efter tre sekunder kopplar hästen inte längre berömmet till exempelvis galoppombytet, menar Paulinda.
Var därför kvick i dina tankar och reaktioner, finns det något extra att berömma så gör det direkt. Beröm finns även i annan form än klappar och uppmuntrande ord, det kan vara så enkelt som att låta hästen gå framåt ur en samling.
– Detta är konsten i dressyren, att kunna ha hästen samlad för att sedan gå in på en stor volt, låta den stretcha ut halsen och därefter låta den samla sig igen.
För att kunna hålla sin häst aktiv och med sig påpekar Paulinda att ryttarens tajming och kvickhet i hjälperna är A och O. 
  
5. Lugna takten med sitsen
En tittig eller uppjagad häst är ofta snabb i sin takt, ibland känns det som att den vill springa ifrån arbetet. Så behöver det inte vara, arbetsviljan finns nästan alltid kvar därinne, men stängs in av de andra intrycken. Här påpekar Paulinda hur viktigt det är att du inte tar bort hästens arbetsvilja genom att dra i tyglarna. I stället är det mycket effektivare att lugna takten med sitsen.
– Att dra tyglarna mot magen kan jämföras med att få en knut på en vattenslang, då byggs bara trycket upp. 
I stället tipsar hon om att du som en hjälp kan hålla handen mot manken och sedan fortsätta att arbeta med sitsen.
– Även om instinkten säger bromsa med tygeln så ska ni bromsa med sitsen.
  
6. Våga släppa på tygeln
En av clinicens viktigaste budskap är att våga lita på sin häst, då kommer träningen att nå nästa nivå. Bara för att läktaren längs med långsidan har varit lite läskig i början betyder det inte att hästen kommer att tycka det under hela ridpasset. Så rid inte med handbromsen i. 
Nästan alla hästar trivs med att få sträcka ut halsen och slappna av mellan samlingarna under passets gång, Paulinda påpekar att hon gärna ser att ryttaren reser sig upp i lätt sits. Även på den något spända hästen måste du våga ge en fullständig eftergift, med fokus framåt.
– Vi kan aldrig jobba mot våra hästar, vi måste jobba med dem. När det är träning får man lov att misslyckas, målet är att det ska vara roligt, säger hon.
Om det känns osäkert att mjukna i händerna, för att låta hästen stretcha ut halsen och ryggen längs med fyrkantsspåret, rekommenderar Paulinda att du går in på en volt. Då kan du behålla kontrollen utan att frestas att låta händerna gå mot magen.

Det är taget från Hippson.se 

/Jennie 


0 kommentarer